Tuesday
Feb082022

Hvordan finder vi frem til vores "madro"?

Madro “… hvordan pokker finder vi det?
Det kalder jeg det i min hjælp til andre, der synes deres relation til maden virker forstyrret.
Hold nu fast jeg har været presset i madlarm det meste af mit liv - prøvet alle slankekure inkl. den berømte letigen pille (berømt dengang) - og hver gang jeg opnåede vægt tab så bingo banko - så røg vægten fangalme på igen. Til sidst gav det jo ingen mening - ingen mening at ingen hjalp mig med hvorfor jeg spiste (jeg rakte jo heller ikke ud efter det) , at jeg ikke selv indså, at jeg skulle se på mine spisevaner, mønstre, årsager til hvorfor jeg spiste uhensigtmæssigt i stedet for at se på kalorietælling, energi indhold, fedt indhold og mængder 🙄
Det har jeg lært nu - jeg ved godt, hvorfor jeg og hvornår jeg “falder i” med maden og det er helt okay, for jeg kender mine vaner og jeg tillader dem og jeg kan stoppe dem.
Prøv lige ar tale om frihed i “tophuen”, når der ikke længere bruges tanker på, hvad jeg mon må spise og hvorfor og hvornår !!!
Hvis du synes, det fortsat er svært - så ræk ud efter os, der har fundet roen i maden - jeg tør godt love dig, at livet jubler af lettelse over ikke at føle sig underlagt kaloriernes fylde.
“Ja - så man kan spise sine pandekager midt i det hele på en skøn tirsdag formiddag … bare fordi .. !


Sunday
Jan022022

Gode råd til hvordan du fastholder dit nytårsforsæt 2022

Så blev det endeligt et nyt år, hvor vi er mange, der "hopper" ind i året og sætter os for, at nu skal der saftsuseme ske noget nyt. Så vi sætter i gang med et nytårsforsæt eller måske flere og håber forventningsfuldt på, at det lykkedes at fastholde det.

Men kender du den, hvor du kommer til at tvivle lidt, om du nu kan fastholde dit nytårsforsæt? Måske har du prøvet det før, hvor du har følt, at du har fejlet, så hvad nu hvis det sker igen?

Prøv at lytte med i min video her forneden, hvor jeg deler ud af mine bedste råd, jeg har oplevet hjælper til at fastholde vores nye tiltag i vores livsstil. Hvordan vi bedst muligt kan bevare troen på, at vi kan lykkedes med vores nytårsforsæt. Det er ud fra alle mine erfaringer igennem mine snart 20 års arbejde med motivation til at ændre og bevare en livsstil, der fungerer for os.

Jeg håber at inspirere dig.

 

Tuesday
Aug242021

Når du ikke har lyst til træne, og når du har lyst, hvad kan du lære af det?

Hvad kan vi gøre for at fastholde os selv i træningen, når der kommer perioder med ”for travlt på job” eller privatlivet tager en ”dum” drejning, vi ikke selv har bestemt, så vi oplever, vores fokus i træningen er meget langt væk? Hvordan finder vi ind til motivationen igen?
KRAFT-kompasset kan her være et fint redskab til at få gjort anderledes, hvis træningslysten synes langt væk.
Hvis du ser på billedet her til højre, så drejer redskabet sig om din Krop, Adfærd, Følelser og Tanker - at være bevidst om hvad der sker i dig.
Prøv at læs denne her øvelse igennem og se om det kan gøre en forskel, når du ikke har overskud, lyst eller tid til at træne.
Genkald en situation frem hvor du følte dig umotiveret til at træne eller følte dig forhindret i at træne. Hvis den er svær at hive frem i hukommelsen, så vent blot til det øjeblik sker hos dig og prøv øvelsen.
Besvar nedenstående spørgsmål fra situationen:
• Hvilke følelser har jeg i dag? Hvordan har jeg det?
• Hvad tænkte du på? Hvad tænkte du om dig selv, havde du tanker på andre, måske tanker om fremtiden – fortiden?
• Hvordan havde du det fysisk i kroppen?
• Hvilken form for adfærd havde du?
Efter besvarelse af ovenstående spørgsmål - så giv dig selv dette spørgsmål "hvordan var min motivation til træning lige der? Hvad havde jeg allermest lyst til?
Så laver du sørme øvelsen igen, men denne gang skal du genkalde en situation, hvor du har lyst til at træne, hvor du kommer ud ad døren og får trænet lige præcis det, du ønsker.
Og igen er det fint at vente til en dag, hvor det sker og så lave øvelsen der.
Og så stiller du dig selv de samme spg. som foroven.
• Hvilke følelser har jeg i dag? Hvordan har jeg det?
• Hvad tænkte du på? Hvad tænkte du om dig selv, havde du tanker på andre, om fremtiden – fortiden?
• Hvordan havde du det fysisk i kroppen?
• Hvilken form for adfærd havde du?
Og så stiller du dig selv de to spørgsmål igen "hvordan var min motivation til træning lige der – hvad havde jeg allermest lyst til?
Prøv nu at sammenlign dine svar på spørgsmålene i de to situationer.
• Hvad er forskellen?
• Hvorfor er der forskel?
• Hvad kan du gøre for dig selv, hvis der kommer en næste gang, hvor du befinder dig i situation nr. 1 (jeg får ikke trænet)?
• Hvordan kan du bruge dine svar/refleksioner fra situation nr. 2 (jeg får trænet) til at ændre din handling i situation nr. 1?
Jeg håber, svarene kan give dig en indsigt i, hvad der er anderledes og finde vej til træning-her-kommer-jeg handling i stedet for træning-jeg-springer-over handling.
Rigtig god fornøjelse – Pernille 
Sunday
Aug152021

Træning / søvn er vigtige elementer i vores sundhed - men det er som om, der er noget, der føles vigtigst.

Ja vi har en tendens til at sammenligne os med andre, når vi vil være sunde og raske. Især i træningen ser vi meget på, hvad andre gør. Men det er som om det er anderledes omkring vores søvn, som er en lige så stor del af vores sundhed. For hvad gør vi egentlig der?
- - - -
Træning - vi læser om det i bladene, på SoMe og indimellem TV. Hvad der er HOT or NOT. Og vi prøver at komme med på bølgen. Det kan godt føles, som om, vi nærmest skal løbe jordkloden rundt for at kunne tjekke ind på Facebook for at være HOT. Vi prøver og prøver at kravle i mudder, over hegn, deltage på de rå URBAN hold, der er moderne, fordi det hele bare skal være svedigt og råt.
MEN hver gang vi prøver det, så er det som om, vi ikke helt er med på koncepterne. Også selvom vi gør det, andre siger ”der virker”. Vi ved måske heller ikke helt, hvad "det virker" betyder, men vi prøver alligevel.
Når vi så skal tjekke ind på Facebook eller fortælle andre om vores træning, så føles det ikke altid, som om vi helt er der. Vi har faktisk ikke rigtig lyst til at dele det med andre, fordi vi ikke har løbet i en time og lavet push ups på bænkene undervejs, hoppet ned på maven og op i luften af flere omgange eller svinget os rundt i et eller andet gult reb eller svinget noget andet kuglerundt.
Og det kan være svært for mange af os lige at markere omkring os, at vi har rørt os, for vi vil egentlig bare gerne vil gå en tur – heldigvis er det jo blevet lidt moderne med gåture under covid-19.
Men løbeturen, fitnessturen, hjemmetræningen kan være svær at føle sig "selvfed" i – for er det egentlig sejt nok til at skrive eller tale, at man strækker sig på græsset efter en 1,5 kilometers løbe- og gåtur?
SÅ hvad gør vi nu for at føle os på den træningsvogn der kører nu, når vi ikke kan træne på niveau med de andre? Her kommer et lille pift.
En af mine venner, som er ved politiet, og ja min egen tilgang til sundhed, fortæller, at vi kan spise og træne nok så sundt og meget, men hvis søvnen ikke opretholdes, så gør det ingen forskel for os! Så stritter kroppen alligevel bare imod alt, hvad vi byder den – fordi den mangler søvn!
Så måske vi skal kigge lidt på søvnen. Når du nu har fået en god nattesøvn – hvem fortæller du det så til? Og sammenligner du din søvn med andre? Og ja måske tænker du nu ”søvnen er da meget nemmere at få gjort end træning, så hvorfor skulle det være noget at fortælle om?”
Måske tankerne er således, fordi du har sovet hele livet. DU HAR ØVET DIG I AT SOVE hele livet. OG DU GØR DET, FOR ELLERS KAN DU IKKE FUNGERER!
Var det svært i starten? Prøv at spørge dine forældre, hvis muligt – hvordan du sov, da du var baby😊

Så måske er træningen svær, fordi vi hele tiden kigger rundt omkring os og derfor har svært ved at bevare tålmodigheden, fordi vi føler, at vores nivceau ikke er som de andres. Og ja hvis noget er svært, så kræver det øvelse, tid og tålmodighed. Det har vi vist overfor os selv med søvnen, den fungerer jo (for de fleste af os).
Og måske skal din tilgang i din træning være lidt ligesom med søvnen - om jo er et af de vigtigste elementer i din sundhed. Læn dig op af det og gør træningen til din egen – ligesom med din søvn.
Vi kan ikke sammenligne os med andres træning, deres intensitet, frekvens, styrke. For vi er alle forskellige i vores døgn med hver vores stress-niveau, uforudsete hændelser i løbet af dagen, der nemt kan tage vores energi, vores job- eller studiesituation (eller andet) og vores relationers påvirkning (her tænker jeg på personer der kan virke negative eller positive for dig). Ja der virkelig meget vi er forskellige i.
Så HVORFOR skal vi kravle under og over og lige så hurtigt og tungt som alle andre – når nu en tur ned ad vejen og tilbage fungerer for os?
Og en god ting du kan læne dig op af "måske rykker du dig mere i din træning, fordi du udvider den i løbet af året, imens de ”andre” bliver ved med at ”løbe de samme 10 km om dagen”.
Vær dig selv!

 

Thursday
Aug122021

Tre spørgsmål der kan ændre din næste dag!

Igennem årene har jeg fundet ud af, at der er tre væsentlige spørgsmål, jeg kan stille mig selv hver aften, inden jeg går i seng. Som giver mig bedst mulighed for at reflektere over min dag. Spørgsmålene giver mig en god indsigt i, om det har været en ”dum” eller en god dag. Og svarene giver mig samtidig mulighed for at ændre det, hvis jeg har lyst til det – ja faktisk allerede dagen efter.

Spørgsmål 1 - Hvordan har min energi været i løbet af dagen?

Spørgsmål 2 - Hvordan har jeg følt mig i min krop?

Spørgsmål 3 - Hvor meget har jeg grint?

1)

For at gennemføre dagen bliver vi nødt til at have en energi i kroppen. Og gerne en positiv og opløftende energi af slagsen, den fører os nemlig oftest bedst igennem dagen.

Kender I ikke den med følelsen af ”man skulle være blevet i sengen”. Den hvor man starter dagen med en ”dum” energi, og så er det som om resten er smittet i den energi. Så hvis ikke vi formår at stoppe op og ændre den i løbet af dagen, hold nu fast så kan dagen blive virkelig virkelig lang. Og ja det svar finder jeg, når jeg står ved mit spejl om aftenen. Her finder jeg ud af, om jeg fik ændret den "dumme" morgen-energi eller om jeg valgte at beholde den.

For det er et valg, vi gør os. Det er helt op til os selv, hvad vi vælger at gøre ved det. Hvis ikke jeg fik ændret min energi, ja så kom opfølgnings spørgsmålet "hvad var årsagen og ville jeg gøre det igen, hvis det skete i morgen eller tage et nyt valg?" 

2)

Jeg flyver bedst i løbet af dagen, når jeg kan mærke min krop. Mærke at den fungerer som jeg skrev om i går. Mærke alle mine legemsdele og alle musklerne. For det giver mig en styrke i at være mig, at jeg kan føle mig stærk. For det betyder, at jeg føler, min krop fungerer.

Måske fordi jeg i flere perioder har været udsat for at den ikke fungerede. Det var bl.a., fordi jeg har været ramt af stress og sygemeldt i det, jeg har haft udfordringer i begge mine knæ med efterfølgende operationer. Dengang synes jeg saftsuseme ikke det var fedt ikke at kunne bevæge mig ligesom resten af verdenen (jeg var en yngre Pernille og husker, at jeg synes alle andre havde det federe end mig).

Men det er faktisk en gave, at jeg har følt det, for i dag nægter jeg at komme i den følelse igen, så jeg gør alt for at undgå det. Det er bl.a. derfor jeg holder mig fysisk i gang, for jeg holder så meget af, min krop den kan, bare fordi.

3)

Jeg elsker at grine – AT GRINE AT LIGE SÅ MEGET TRÆNING FOR OS SOM FYSISK TRÆNING, for vi bliver glade i kroppen, vi smiler i toppen og bagefter har vi det bare bedre i os selv, når vi fået os et overordentlig grin. så ja det at krydre min hverdag med humor, positive relationer og ”sjove” oplevelser er balsam for min sjæl.

Og det absolut geniale ved at stille de tre spørgsmål til mig selv om aftenen er, at jeg allerede kan ændre svarene efter en god nattesøvn.

Hvad kunne dine tre spørgsmål være?

Pas på dig selv!

Pernille Uhrbrand